Kesätyöntekijänä Crafthousella
Perspektiiviä työelämään peruskoulun jälkeen

Kun työnhakuni julkisten kesätyöhakujen puolella ei tuottanut tulosta, päätin lähestyä koko kesätyötä hieman eri näkökulmasta. Hetken mietittyäni päädyin ottamaan yhteyttä suoraan yrityksien toimitusjohtajiin. Kysäisin siinä samassa äidiltäni mahdollisesta kesätyöpaikasta Crafthousella, joka ohjasikin minut ottamaan Crafthouselle yhteyttä sähköpostin välityksellä. Pääsinkin työhaastatteluun lyhyen viestien vaihdon jälkeen ja siinä vaiheessa pystyin vain toivomaan parasta. Lopulta sainkin kuin sainkin paikan ja jäin odottelemaan koulun loppumista sekä kesätyön alkamista innolla.

Ensimmäinen viikko kesätyössä oli ehkä kaikista eniten luovuutta vaativa, sillä harjoittelujaksoni alkoi asiakastyytyväisyyskyselyn suunnittelemisella sekä muodostamisella. Päätimme tehdä kyselyn Odoo-sovelluksella, jonka kyselytoiminto oli yllättävän helppokäyttöinen ja kevyt käyttää. Asiakastyytyväisyyskyselyllä oli alusta alkaen yksi, selkeä pääpointti: halusimme saada mahdollisimman laajan kuvan asiakkaidemme mielipiteistä ja kokemuksista Crafthousen toimintaan liittyen. Kysely laajeni hiljalleen jopa hieman liian monipuoliseksi, ja alkuun kysymyksissä oli aika paljon toistoa. Tämä johti siihen, että turhia ja toistuvia kysymyksiä pitikin sitten poistaa vähän rankemman käden kanssa. Lopulta meillä oli edessämme julkaisukelpoinen asiakastyytyväisyyskysely, jonka pääsimme lähettämään eteenpäin asiakkaillemme.

Vaikka ensimmäinen viikko menikin pääasiassa kyselyä laatiessa, pääsin myös tekemään hieman ruumiillisempaa työtä istuen tehtävän toimistotyön lisäksi. Yrityksen varaston tyhjennystalkoot laitettiin hiljalleen käyntiin. Se olikin helppoa, varsinkin, kun suurin osa työntekijöistä työskentelee pääasiassa etänä kotoa käsin, joten monet pöydät ja lipastot olivat jo valmiiksi tyhjillään. Talkoot onkin hyvä tapa luopua meille turhista tavaroista. Meillä on ensisijaisena tavoitteena saada mahdollisimman suurelle määrälle tavaraa niin sanottu "uusi elämä", jotta pystyisimme minimoimaan hyvän tavaran roskiin heittämisen. Vaihtuva työporukka toi myöskin mukavaa vaihtelua työpäiviin, välillä saatoin olla toimistolla yksin, kun taas parhaimmillaan meitä taisi olla paikalla jopa neljä samaan aikaan.

Toinen viikko meni pääasiassa asiakastyytyväisyystutkimuksen tulosten tarkkailussa, tavaroiden purussa ja myynnissä sekä muistutusviestien lähettelyssä. Vaikka sähköpostiviestejä on tullut läheteltyä asiakkaille jo useampi, on edelleen todella hämmentävää päästä allekirjoittamaan ne omalla nimelläni. Toisen viikon aikana pääsin ottamaan asiakkaiden lisäksi yhteyttä myös toisiin yrityksiin toimistokalusteiden myynnin nojalla. Toisen viikon työtehtävät perustuivat pääasiassa tavaroiden järjestelyyn ja myymiseen, mutta ehdittiin välissä myös hieman juhlia saamaani lukiopaikkaa.
 
Kolmannella viikolla pääsinkin syventymään asiakastyytyväisyyskyselyn tuloksiin ja koostamaan niistä raporttia. Koko raportin koostaminen aloitettiin kirjaamalla kaikki tulokset taulukoihin ja siitä diagrammeihin, jotta tulosten vertailu olisi helpompaa ja kevyempää. Kun taulukot ja diagrammit olivat valmiita, pääsin aloittamaan raportin kirjoittamista. Alkuun muistelin koulussa tehtyjä raportteja, silloin piti olla tarkkana, ettei yksikään luku jäänyt kirjoittamatta tai avaamatta. Sain kuitenkin ohjeeksi ottaa vähän rennommin ja listaamaan vain yhden luvun per kysymys. Sen ohjeen sisäistämiseen menikin muutama hetki, yritin nimittäin alitajuisesti useamman kerran lähteä kirjoittamaan koulun tyylistä raporttia. Raportin sain lopulta valmiiksi ja seuraava projekti olikin tämä, blogitekstin kirjoittaminen.

Kolmeviikkoinen kesätyöharjoittelu oli todella monipuolinen ja opettavainen. Pääsin tekemään monia erilaisia tehtäviä ja niistä suosikikseni nousi asiakastyytyväisyystutkimuksen tekeminen, sillä tutkimusten tekeminen ja tulosten raportteihin avaaminen on mielestäni hauskaa ja mielenkiintoista. Oli mahtavaa päästä tuomaan omaa mielipidettään esille niin isoissa, kuin pienissäkin asioissa ja olla tasavertainen muiden yritysten työntekijöiden kanssa. Crafthousen porukka on aivan mahtavaa ja huumorintajuista, sain paljon hyviä kokemuksia ja hyvät valmiudet tulevaisuuteen!

Kiitos siis Crafthousen porukalle tästä mahdollisuudesta!

Kiitän ja kuittaan
Essi Vepsäläinen
vuoden 2021 kesätyöharjoittelija


sisään Ajankohtaista

Crafthouse ja Paytrail yhteistyöhön
Laajennamme maksuvälityksen vaihtoehtoja, nyt voit valita myösPaytrailin verkkokaupan maksuvälitykseen!